Standard Architects complete reydon grove farm house in suffolk

0


On the border of a working farm in the English county of Suffolk, Standard Architects designed a dwelling designed as a flat-roofed pavilion. the mass of the long, narrow property, referred to as the ‘reydon grove farm,’ takes into account the scale of neighboring structures, which include the existing barn and dairies on the site. with an area of ​​approximately 247 square meters, a raised platform gives the bungalow a view of its rural surroundings.

all images courtesy of the architects of the standard

the normative architects specified that the house was to be built primarily of wood, with a vertical larch cladding used to match the existing buildings on the site. an understated dark carbon gray metal was used for the window frames, as well as the roof fascia, while both chimneys were made from dark gray hand-made bricks in a variety of different shades.

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
the house is situated on the border of a working farm in the English county of suffolk

the bungalow has been oriented both to frame the views over the meadows to the east and simultaneously accommodate the morning sun. while the northeast facade has strategically placed openings that showcase carefully selected views, the west facade is more open with large glass panels that allow for a smooth transition between interior and exterior. the large roof overhang and its thin fascia board were designed to make the building feel as light and airy as possible.

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
the internal layout has been divided into two main sections

Divided by a central hall, the interior layout has been divided into two main sections: a semi-public space which includes the living room, dining room and open kitchen, and a private space containing the bathrooms and bedrooms. a central ramp leads to an entrance door in the middle of the house, which in turn gives access to a spacious hall which offers a direct view through the house. the main living room and the dining room are divided by a wood stove which defines its functions.

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
the living room offers a breathtaking view of the picturesque surroundings

the more private part of the house is towards the secluded southwest corner of the property. access to the various rooms is via a long gallery corridor that runs along the facade, giving privacy to each room. with the central hall, the long gallery and the large multi-room, two main axes define the layout of the bungalow, offering uninterrupted sight lines from one end of the house to the other.

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
the bungalow has been oriented to frame the adjacent meadows

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
large glass panels allow a smooth transition between indoors and outdoors

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
uninterrupted sight lines are provided throughout the house

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
the accommodation was designed as a pavilion with a flat roof

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
a raised brick platform gives the bungalow a view of its rural surroundings

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
a discreet dark carbon gray metal was used for the roof dashboard

norm-architects-reydon-grove-farmhouse-house-suffolk-england-designboom-02
the vertical larch cladding corresponds to the existing buildings on the site

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

to safeguard

philippe steven I design boom

Jan 06, 2017


Share.

Comments are closed.